Ali Ay, Bursaspor’daki ikinci döneminde başarılı olacaktır!

Recep Günay, Ali Ay’a karşı savaşında çok yanlış bir cepheden taarruz etti. Parasal konular, Ali Ay’a karşı açacağınız savaşta en son cephe olmalı. Çünkü adam Bursaspor tarihinde cebinden en fazla finans sağlayan başkan… Ali Ay için dibe vurmuş Bursaspor’u yeniden zirveye taşıma ve finansal zararını giderme fırsatı doğdu. Bunu kaçırmak istemiyor. Çok acı tecrübelerden geçip bugüne geldi ve başkan olursa başarıya giden yolda en büyük yardımcısı bu tecrübeleri olacaktır.

Avatar photo Celil İnce9 ay önceSon güncelleme 17 Ağustos 2023 - 11:41

Ali Ay’ın basın toplantısını izledim, iki gün öncesinde de birkaç saat sohbet etmiştik.

İzlenimlerim neticesinde başlıktaki önermeyi yaptım.

Makul ve mantıklı gerekçelerim bu yazımın ana konusunu oluşturuyor.

Belki çoğuna siz de katılacaksınız.

 

RECEP GÜNAY’IN MANİPÜLE EDİCİAÇIKLAMALARI

Ama öncesinde Recep Günay’ın; temlikler, arsalar, maden ruhsatı satış ve devirleri, FİFA’dan alınan iki dönem transfer yasağı ile ilgili ithamlarına dair Ali Ay’ın açıklamalarını not düşmeliyiz.

Ayrıca, Bursaspor Kulübünün resmi internet sitesinden Recep Günay’ın yaptırdığı ve bir kısmı yayından kaldırılan; suçlayıcı, Bursaspor camiasını manipüle etmeye dönük yanlış açıklamalar karşısında, konunun muhataplarının verdiği cevapları tarihe not düşmek hem basının temel görevidir hem de meseleyi gerçekçi olarak kavramak için hayati önemdedir.

Recep Günay her zaman yaptığı gibi yine Bursaspor’a kaosu getirmiş, aklınca kulübün menfaatlerini koruduğu savıyla herkese rastgele ateş etmiştir!

Bursaspor ile ilgili finansal konularda en son cephe açılacak kişi Ali Ay’dır ama Günay, en fazla kurşunu O’na sıkmıştır.

Çünkü ‘Ali Ay veya O’nun gibi biri çıkarsa ben başkanlıktan çekilirim’ açıklamasını yapmış, Ali Ay da ‘O Zaman çekil ben varım’ demiştir.

Recep Günay sözünü yerine getirmeyerek, imza tebligatını yan odadan almayarak, hukuki olan ama ahlaki olmayan bu gibi durumlar ve itirazlarla olağanüstü genel kurul kararını geciktirerek; kaçınılmaz sonu uzatmak için zavallıca çırpınmaktadır.

Koltuğunu altından çekip alacak kişi olarak Ali Ay’ı görmektedir.

Kısaca; yukarıda sıraladığım 4 başlıktaki ithamlar; finansal konulara çok kafa yoran benim için aydınlatılması gereken konulardı.

Onun için Ali Ay’ın cevaplarını ve düşüncelerimi yazmalıyım.

 

TRANSFER YASAKLARINA SEBEP LİSTE NİYE ALİ AY’DAN BAŞLIYOR?

5 Ağustos tarihli Recep Günay Yönetimi açıklamasında, FİFA’dan alınan 2 dönem transfer yasağı ve transfer tahtasının kapanmasına sebep olan borçlar; Ali Ay döneminden başlatılıp Mesut Mestan ve Emin Adanur’u da kapsayacak şekilde ve toplam 203 milyon TL olarak yer aldı.

Dikkatinizi çekti mi, Ali Ay öncesi yok.

Peki neden?

Çünkü Ali Ay, kendisinden önceki dönemlerde oluşan transfer yasağı veya tahta kapanması sonucunu doğuracak bu tür borçları ödemiş.

Sonra ödenmemiş.

 

ALACAK MİKTARINDAN FAZLA TEMLİK…

7 Ağustos tarihli açıklamada Ali Ay’ın Bursaspor üzerine koyduğu rehin ve temliklerin bugünkü kur karşılığının (temlik tarihindeki kura da bakmalı) 783,6 milyon lira olduğu ifade ediliyor.

Hepimiz biliyoruz ki, bir bankadan kredi almaya kalkın, istediğiniz miktarın üzerinde ipotek istiyor.

‘Doğmuş/doğacak tüm takım gelirlerine temlik ve rehin’ başlığı ile Recep Günay demeye çalışıyor ki, Ali Ay alacağının iki katı tutarında temlik koymuş.

O açıklamayı okuduğumda arkadaşlarıma sordum; “Peki Ali Ay bu temliklerden dolayı bir uygulama yaptı, para aldı mı, biliyor muyuz?”.

Bilmiyorduk.

Kendisi toplantıda açıkladı;

“15 milyon Euro alacağı olan bir adam ne yapabilirdi? Birçok yönetici gibi hukuksal hakkı devreye soktum. Mesut Mestan zamanında Ziraat Bankası gelirine temlik koydum, Çünkü benim kefil olduğum ve ödediğim 25 milyonluk kredi vardı.

Erkan Kamat döneminde de Tofaş Tribünü gelirine temlik koydum. Yukarıda sözünü ettiğim banka kredisini ödedim ve bir miktarı da borcuma mahsup oldu.”

 

MADEN RUHSATI SÖZLEŞMESİNDE EKSİK NEREDE?

8 Ağustos tarihli Recep Günay Yönetimi açıklamasında, 25 Nisan 2019 tarihli Murat Karaçor ve Bursaspor Akaryakıt AŞ arasında maden ruhsatı satış ve devir sözleşmesi konu ediliyor.

Bu sözleşme için Ali Ay kendisi 1 milyon liralık bir peşin ödeme yapmış. Haziran ayında da Bursaspor Kulübü başkanlığından ayrılmış.

Devamında Mesut Mestan yönetimi ilgili sözleşme hükümlerini yerine getirmemiş.

Ali Ay diyor ki, “Keşke o sözleşme hükümleri yerine getirilseydi de, açıklamada yer alan 1,6 milyar liralık, yani borcumuzu sıfırlayacak gelir Bursaspor’un olsaydı.”

 

ARSALAR KONUSUNDA SÖZÜ VAR

Arsalar konusunda da Ali Ay , “Alırken parasını ben verdim ve Bursaspor’un üzerine aldık. Satmamız gerektiğinde birinde satışı bozdular, diğerinde teklif bedeli çok düşüktü. Kulübe acil para lazımdı, 4,9 milyon Euro bedelle, ederinin üzerinde bir miktara ben aldım. 19 milyon TL nakit verdim, kalanını alacağımdan düştüm.

Bugün o arsalar ile ilgili imar çalışmaları sürüyor. İlkinde mahkeme itiraz sonucu imarı iptal etti. Arsaların bedeli yükselir ve satış gerçekleşirse, bana maliyeti üzerindeki miktarı yine Bursaspor’dan alacağımdan düşeceğim”diyor.

 

RECEP GÜNAY, EN KÖTÜ CEPHEDEN TAARRUZ ETTİ

Recep Günay, Ali Ay’a karşı savaşında çok yanlış bir cepheden taarruz etti.

Parasal konular, Ali Ay’a karşı açacağınız savaşta en son cephe olmalı.

Çünkü adam Bursaspor tarihinde cebinden en fazla finans sağlayan başkan konumunda…

Recep Günay ise tam tersi…

Ali Ay kulüpten ‘15 milyon Euro alacağım var’ diyor ama inanın O’na ilk dönem başkanlığının maliyeti bundan fazladır.

Çünkü o rakamın önemli bir kısmı da kredilerden oluşuyor ve faiz maliyeti de var. Kendi ifadesiyle bu maliyet yılda 2,5 milyon Euro…

Günay, stratejik hata yaptı, başka cephelerden taarruza geçmeliydi!

 

ALİ AY’IN ÖNÜNDE KURTARICI OLMA FIRSATI VAR

Şimdi gelelim başlıktaki önermemin dayanaklarına;

Ali Ay, Bursaspor başkanlığını çok istiyor ve motive olmuş durumda.

Çünkü, geçmişte yarım kalan çok işi, kapatılmamış çok hesabı var.

En fazla kişisel finansman sağlayıp Bursaspor’u küme düşüren başkan oldu.

Evine çirkin baskınlar yapıldı, üyelikten atıldı…

Şimdi ise dibe vurmuş bir Bursaspor’u yeniden zirveye taşıma fırsatı çıktı.

Hakkında gelecekte kurulacak tüm olumsuz cümleleri silip, bir kurtarıcı olarak anılması pekala mümkün.

İlk dönem başkanlığında kendisine 20 milyon Euro olduğunu söylediği maliyetin tamamını veya bir kısmını geri alması söz konusu…

Bu fırsatları kim değerlendirmek istemez ki?

Ali Ay, çok acı tecrübelerden geçip bugüne geldi ve başkan olursa başarıya giden yolda en büyük yardımcısı bu tecrübeleri olacaktır.

Bursa Recep Günay etrafında geçmişte de birleşmedi bugün de birleşmiyor. Sayesinde daha da kamplara bölündü.

Ali Ay ise şu an birleştirici isim durumunda, başka alternatifi de yok.

Küçük bir başarı kıvılcımı çaktığında, Bursa’da büyük bir ateş yanacaktır.

Ben buna inanıyorum.

Bursaspor yeniden zirve yürüyüşüne geçtiğinde etrafında büyük kitleleri görecektir.

Toplantıda da söyledim; elbette eleştirilecek birçok mesele var şehir ve kulüple ilgili; ama bu kulüp ve bu şehir aynı zamanda Türk Futbolunda 5. şampiyonlukla devrim yapmıştır, unutmayalım.

Tam da buraya Bursa’nın kullanılamayan iki önemli potansiyelini not düşeyim;

  1. Bursaspor’un toplam borcu Trabzonspor’un stat isim hakkı kadar bile değil. Bursa-Trabzon; nüfus, ekonomi… Karşılaştırın…
  2. Şu anda Türk Futbolunun yönetimindeki iki numaralı isim Bursa Ticaret Sanayi Odası’nın da başkanı. Bu şehrin kulübünün başarısında bir pay sahibi olmak istemez mi?

Bu iki not üzerinde etraflıca bir düşünün bakalım.

 

BURSASPOR VE ŞİRKETLEŞME

Spor kulüplerinin dernekler mevzuatı ile yönetilmesi, yetki ve sorumluluklar kepazeliklerini yaşattı bizlere. Temel olarak buna ve kulüplere yönetici finansına öteden beri karşıyım.

Parayı veren istediğim düdüğü çalarım havasına giriyor.

Bunun için geçen yıl Nisan ayında kabul edilen 7405 sayılı Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanununa çok sevindim. Eksiklerine rağmen büyük bir adımdır, zaman içinde eksikler giderilir.

Bu kanun şirketleşmeyi kolaylaştırdı.

Yürürlükte ve kulüpler Kasım ayına kadar tüzüklerini bu kanuna uygun hale getirmek durumunda; elbette Bursaspor da…

Bu vesileyle Bursa, artık şirketleşme konusunda çok ciddi tartışma yapmalı. Ali Ay da toplantıda bunu istediğini söyledi ve şirketleşme konusunun kırmızıçizgisi olduğunu belirtti.

Mevzuat, spor anonim şirketlerinin bağlı ortaklık, iştirak veya kulüpten bağımsız şekilde kurulmasını öngörüyor.

Bursaspor’da bağlı ortaklık dışındaki iki model çok zor olur. Birincisinde de türlü zorluklar var.

Tüm bunları bir sonraki yazımda ele alacağım.

Yayınlanan makalelerde belirtilen görüşler ve fikirler sadece yazarın/yazarların görüşüdür. Yayınlanan içeriklerle ilgili bütün sorumluluklar yazarlara aittir.

Bu haber ilginizi çekebilir